Fitch запази под негативно наблюдение рейтинга на САЩ

Сенатът на САЩ прие законодателство, което премахва тавана на държавния дълг от 31,4

02.06.2023 | 21:46 Редактор: Юлиан Христов
Fitch запази под негативно наблюдение рейтинга на САЩ

Кредитният рейтинг "ААА" на Съединените щати ще остане под негативно наблюдение (с възможност за понижение) въпреки споразумението за ограничаване на дълга, което ще позволи на правителството да посреща задълженията си, съобщи в петък една от водещите кредитни агенции Fitch Ratings, предаде Ройтерс.

Сенатът на САЩ прие в четвъртък двупартийното законодателство, подкрепено от президента Джо Байдън, което премахва тавана на държавния дълг от 31,4 трлн. долара след месеци на спорове между демократи и републиканци.

"Постигането на споразумение въпреки разгорещеното политическо партизанство, като същевременно се намалят умерено фискалните дефицити през следващите две години, са положителни съображения. Въпреки това Fitch вярва, че повтарящите се политически противопоставяния около лимита на дълга и суспендирането в последния момент преди Х-датата (когато паричните средства на Министерството на финансите и извънредните мерки са изчерпани) намаляват доверието в управлението на фискалните и дългови въпроси", се посочва в изявление на рейтинговата агенция.

"Фич" също така споменава "постоянно влошаване" на управлението през последните 15 години, повишена политическа поляризация и повтарящи се конфликти около повишаването на тавана на заемите на правителството, както и нарастващи фискални дефицити и дълг, съобщава БНР.

Инвеститорите използват кредитните рейтинги като един от показателите за оценка на рисковите профили на правителствата и компаниите. Като цяло, колкото по-нисък е рейтингът на кредитополучателя, толкова по-високи са неговите разходи за финансиране.

Снимка: БГНЕС