Русия издирва трети заподозрян за убийството на блогъра Владлен Татарски

Той беше убит при експлозия в кафене в Санкт Петербург

01.06.2023 | 22:07 Редактор: Вяра Димова
Русия издирва трети заподозрян за убийството на блогъра Владлен Татарски

Руските разследващи органи съобщиха, че издирват трети заподозрян за убийството на популярния блогър Владлен Татарски, извършено на 2 април, предаде Ройтерс. Татарски, който подкрепяше войната на Русия срещу Украйна, беше убит при експлозия в кафене в Санкт Петербург. 

В изявление в Telegram на Следственият комитет, който разследва тежки престъпления, се казва, че Роман Попков, руски журналист, който понастоящем се намира в Украйна, и бивш лидер на забранената в Русия Националболшевишка партия, е издирван по обвинения в тероризъм и притежание на взривни вещества.

Татарски е роден в Донбас, Източна Украйна, а истинското му име е Максим Фомин. Той говорел на събитие, когато е станал взривът. По-късно руските власти съобщиха, че бомбата е била скрита в статуетка, която му е била подарена по време на събитието. 

Властите в Руската федерация първоначално посочиха като заподозрени руските граждани Даря Трепова и Юрий Денисов. Трепова - феминистка, обявила се против войната, беше арестувана на 3 април. Предполага се, че Юрий Денисов се намира в Украйна, информира БТА.

Трепова е обвинена, че е дала на Татарски статуетката, в която се е намирал експлозивът. Повдигнато ѝ е обвинение в тероризъм. Нейният съпруг каза за независима руска медия, че според него Даря е била "натопена", и не е знаела, че статуетката, за която ѝ е било казано да достави, е съдържала експлозиви. 

В изявлението си Следственият комитет посочва, че Попков е разменял съобщения с Трепова в социалните медии, и ѝ е давал "инструкции за подготовка на терористичен акт".

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС