Обвиниха Мъск в търговия с вътрешна информация

С постове в Twitter милиардерът насърчавал продажбите през няколко портфейла

01.06.2023 | 22:38 Редактор: Вяра Димова
Обвиниха Мъск в търговия с вътрешна информация

Група инвеститори в меме криптовалутата доджкойн заведоха иск срещу собственика на Tesla Илън Мъск, обвинявайки го в търговия с вътрешна информация, която им е струвала милиарди долари, предаде Ройтерс.

В подадения иск във Федералния съд в Манхатън инвеститорите твърдят, че Мъск е използвал постове в Twitter, платени онлайн инфлуенсъри, участието си в ток шоу на Ен Би Си през 2021 г. и други "публични изяви", за да насърчи търговията с доджкойни през няколко портфейла, които той и Tesla контролират.

Като пример за подобно влияние инвеститорите посочва продажбата през април на доджкойни на стойност 124 милиона долара, след като Мъск е сменил популярното синьо лого на Twitter с ползваното от доджкойна лого с кучето Шиба ину, което е довело да скок на цената на криптовалутата с 30 на сто.

"Умишлено привличане на внимание, манипулиране на пазара и търговия с вътрешна информация" е позволила на Мъск да измами инвеститорите и да рекламира себе си и своите компании, се посочва в иска, цитиран от БТА.

Според инвеститорите Мъск целенасочено е повлиял на повишаването на цената на доджкойна с 36 000% за последните две години, след което я е оставил да се срине. Адвокат на милиардера отказа коментар по обвиненията.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС