Наемник на "Вагнер" от Ирак е загинал в Бахмут, изпратили студента с посмъртни награди

Вашингтон демонстрира безразличие към престъпленията на Киев, смята посланикът на Федерацията в САЩ

01.06.2023 | 07:33 Редактор: Петя Кръстева
Наемник на

Иракски гражданин, сражавал се за руската частна военна компания "Вагнер", е бил убит в Украйна в началото на април, съобщи агенция РИА ФАН, цитирана от Ройтерс. 

Иракчанинът Абас Абутар Уитуит е починал на 7 април - само ден след като е постъпил в болница на "Вагнер" в контролирания от руските сили източноукраински град Луганск, съобщи РИА ФАН, като отбеляза, че това е първият случай на убит в конфликта наемник от Близкия изток, включил се в редиците на "Вагнер".

Агенцията посочва, че той е бил ранен в Бахмут - град в Донецка област, за който собственикът на частната военна компания Евгений Пригожин твърди, че е бил превзет от неговите бойци в средата на май след месеци на ожесточени боеве.

В интервю с проруски блогър Пригожин каза, че по време на конфликта са били убити 20 000 негови бойци, посочва Ройтерс.

Във видео, разпространено от РИА ФАН, се вижда мъж, които е представен като бащата на Уитуит, да получава посмъртни награди, с които е удостоен синът му. Мъжът казва, че е подкрепил решението на сина си да се запише във "Вагнер" като "доброволец".

"Абас винаги се е стремял към свободата и искаше да бъде мъж, който защитава свободата и себе си. Той ми каза, че е открил свободата си в Русия", казва мъжът от видеото.

Пригожин засега не е отговорил на запитванията на Ройтерс за коментар по темата. Повечето бойци на "Вагнер" в боевете за Бахмут са бивши затворници, набирани от групировката от затворите с обещание за амнистия, ако отслужат в редиците ѝ шест месеца в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Според съдебни документи, видени от Ройтерс, Уитуит е бил осъден през юли 2021 г. от съд в руския град Казан на четири години и половина затвор по свързани с наркотици обвинения.

Документите сочат, че Уитуит е бил студент първа година в Техническия университет в Казан, когато е бил арестуван от полицията за притежание на голямо количество канабис. Ройтерс не успя да установи дали иракският студент е бил привлечен от "Вагнер", докато е бил в затвора.

Междувременно посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов коментира в канала на руската дипломатическа мисия в Telegram, че Вашингтон демонстрира безразличие към престъпленията на Киев, като му изпраща нов пакет военна помощ в размер на 300 милиона долара.

"Отчитаме упоритостта на администрацията в ескалирането на украинската криза. Местните власти за пореден път гордо говорят за предоставяне на финансова помощ и поредната партида боеприпаси на своите отчаяни марионетки в Киев. В същото време те склоняват и европейските сателити да сковат технологичното развитие на Русия с допълнителни търговски бариери", подчерта руският дипломат, коментирайки поредния пакет американска военна помощ за Украйна, пише БТА.

"Вместо да потърси отговорност от режима на украинския президент Володимир Зеленски, Вашингтон демонстративно остава безразличен към престъпленията на бандеровците. Публичните изявления на Белия дом, че уж не подкрепя нападенията на ВСУ в сърцето на нашата родина, не струват нищо", допълни Антонов.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС