Борел към лидерите на Косово и Сърбия: Незабавно спрете напрежението

"ЕС обсъжда мерки, които да бъдат предприети, ако страните продължат да се противопоставят", каза той

30.05.2023 | 15:54 Редактор: Вяра Димова
Борел към лидерите на Косово и Сърбия: Незабавно спрете напрежението

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел призова лидерите на Косово и Сърбия незабавно да намалят напрежението, след "абсолютно неприемливите" сблъсъци в Северно Косово.

В резултат на насилието, предизвикано от оспорваните общински избори, в понеделник след сблъсъци с протестиращи етнически сърби бяха ранени 30 войници от водените от НАТО мироопазващи сили. Борел заяви, че е разговарял с министър-председателя на Косово Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич, за да им каже да избягват всякакви "по-нататъшни едностранни действия".

"Помолих и двете страни спешно да предприемат мерки за незабавна и безусловна деескалация на напрежението", каза той, цитиран от БГНЕС.

Борел заяви, че косовските власти трябва да преустановят полицейските операции, съсредоточени върху общинските сгради в Северно Косово, а протестиращите етнически сърби трябва да се оттеглят. Той предупреди, че ЕС "обсъжда възможни мерки, които да бъдат предприети, ако страните продължат да се противопоставят на предложените стъпки за деескалация", предаде АФП.

Снимка: БГНЕС