Привържениците на Ердоган ликуват по улиците, той обеща да се справи с инфлацията

Гласувалите от България категорично са предпочели Кълъчдароглу

29.05.2023 | 13:41 Редактор: Вяра Димова

Реджеп Ердоган, лидер на Турция от две десетилетия, ще продължи да управлява и в следващите пет години. Той спечели балотажа на президентските избори с малко над 52 на сто от гласовете срещу съперника си Кемал Кълъчдароглу, кандидат на обединената опозиция. 

За да отпразнуват победата на Ердоган ,по улиците на различни турски градове излязоха хиляди негови привърженици. В столицата Анкара той държа реч, в която обеща да се справи с инфлацията и поиска единство в подкрепата за неговите визии.

"Да оставим настрани всички дебати и конфликти от изборния период, и да се обединим около нашите национални цели и мечти", каза Ердоган.

Опонентът му Кемал Кълъчдароглу призна загубата си и каза, че е натъжен заради големите трудности, които предстоят за страната. Той апелира турците, които гласуваха за него, да не се отказват от борбата за демократизация. 

Кълъчдароглу тълкува като добър знак, че на втория тур са го подкрепили близо 48% и по този начин се е проявила воля за промяна, въпреки натиска.

Световни лидери, сред тях ръководители на европейски държави, както и президентът на САЩ, поздравиха Ердоган за победата. Поздравиха го и лидерите на НАТО и европейските институции. Също и президентите на воюващите Русия и Украйна.

Владимир Путин го нарече "скъп приятел", а Володимир Зеленски очаква укрепване на стратегическото партньорство между Анкара и Киев. Българският президент Румен Радев също поздрави Ердоган за преизбирането му.

По информация, цитирана от БТА, гласувалите от България категорично са предпочели Кълъчдароглу с близо 72,5%. 

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС