"Малка стъпка за човека, огромна..." за саудитските жени, които стъпиха на МКС

Стартирани са реформи, наречени "Визия 2030"

29.05.2023 | 10:52 Редактор: Петя Кръстева

Тази седмица саудитските жени достигнаха нови висоти. 34-годишната Раяна Барнауи смени работното си място в специализираната болница "Крал Файсал" в Рияд с мобилна лаборатория на Международната космическа станция (МКС).

В продължение на 10 дни тя ще провежда изследвания и ще участва в дискусии със саудитски студенти чрез радиовръзка от МКС. Тя вече започна да пише в Twitter от Космоса, да споделя селфита и показа не само работата си, но и обеците на баба си. Фактът, че Барнауи в момента е в Космоса, е показателен за това как се е променила ситуацията за саудитските жени, които до юни 2018 г. нямаха право дори да шофират.

През 2016 г. фактическият лидер на кралството - престолонаследникът принц Мохамед бин Салман - започна реформи, наречени "Визия 2030". Те представляват опит за модернизация на обществото и икономиката на страната.

Според правозащитници обаче, реформите не са подобрили положението на политическата опозиция и на активистите за човешки права. Според оценки на водещи организации стотици затворници, включително жени, излежават рекордно високи присъди. Някои от тях дори са заплашени от смърт.

Въпреки това, животът на жените в страната се е променил. През 2019 г. изискването за мъжко настойничество беше премахнато и жените получиха правото да живеят сами, да кандидатстват за паспорти и да откриват собствен бизнес без съгласието на мъжки настойник, който обикновено беше техният баща, съпруг или брат.

Тези реформи доведоха до голяма промяна, казва Мариам Мосали, главен изпълнителен директор на комуникационната агенция Niche Arabia. "Амбицията на саудитските жени винаги е съществувала, макар и забулена в анонимност още преди "Визия 2030" да ги постави в центъра на вниманието", обяснява тя пред DW. "Ние бяхме в управителните съвети, но снимките ни никога не бяха публикувани на корпоративния уебсайт, инвестирахме в предприятия, но никога не бяхме лице на марката. Днес всичко това се променя", допълва Мосали.

Самата тя се вълнува много от пътуването на Раяна Барнауи в Космоса. "Това ще предизвика ефекта на доминото, тъй като много момичета ще видят тези жени в Космоса, ще видят ръководителки на финансови институции или дори посланичките", изрежда тя, "и тези млади момичета ще знаят, че също могат да постигнат подобен успех".

Себастиан Зонс, старши изследовател в германския мозъчен тръст Carpo, който също работи в Рияд, подчертава, че мащабните промени са видими. "Рияд е напълно различен от това, което беше преди шест години", казва той.

Законите за саудизация са набор от правила, въведени първоначално през 70-те години, които целят да се увеличи заетостта в Саудитска Арабия в отрасли, в които преобладават чуждестранните работници. "Саудизацията се превърна в ключов аспект на програмата "Визия 2030", тъй като определя квота за саудитски служители. При неизпълнение компаниите трябва да плащат глоби", казва Себастиан Зонс.

Тези закони сега очевидно са помогнали за увеличаване на заетостта при жените. Според официалната статистика безработицата сред жените в Саудитска Арабия е намаляла от 20,5% през третото тримесечие на 2022 г. до 15,4% в края на годината.

Въпреки факта, че все повече жени намират платена работа, те продължават да печелят по-малко от мъжете. В доклад на Европейската саудитска организация за правата на човека от септември 2022 г. се казва, че разликата в заплащането между мъжете и жените е до 4% в държавния сектор и цели 36% в частния сектор - и то въпреки че саудитското трудово законодателство забранява дискриминацията по полов признак при заплащането.

Снимка: Pixabay