fallback

"Забраненото винаги е по-сладко": Пригожин обвини руските власти в цензура

"Касапина на Путин" превзе украинския град Бахмут, но приносът му бил омаловажен от държавните медии

28.05.2023 | 17:18 Автор: Юлиан Христов

Основателят на частната военна групировка "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че високопоставени длъжностни лица в Кремъл са забранили на държавните медии да включват материали за него и предупреди, че такъв подвеждащ обществеността подход до няколко месеца ще доведе до реакция на руснаците.

"Касапина на Путин", както често го наричан, превзе украинския град Бахмут по-рано този месец, но приносът му за тази победа беше омаловажен от държавната руска телевизия, отбелязва Ройтерс.

Запитан за това, което изглежда е забрана държавните медии да говорят за него, Пригжожин използва различни руски поговорки, за да жегне отговорните лица. Той каза, че "Забраненото винаги е по-сладко", че "Вагнер" не е калъп плъзгав сапун, който бюрократите са свикнали да си прехвърлят.

Напълно убеден съм, че те са забранили да ме отразяват, заяви Пригожин.

"Тези високопоставени бюрократи се опитват да затворят устата на всеки, за да не говори за "Вагнер", но това ще се превърне в нов тласък за хората", предупреди Пригожин.

Според него такъв подход ще провокира реакцията на руския народ.

Кремъл и министерството на отбраната пренебрегват изблиците на Пригожин, които изглежда нарушават правилата на строго контролираната политическа система, изградена от Путин откакто той спечели най-високи пост в Кремъл в последния ден на 1999 г., посочва Ройтерс.

В неделното си аудиообръщение Пригожин каза, че 72 000 украински войници са били убити в "месомелачката" в Бахмут, а между 100 и 140 хиляди са били ранени, пише БТА.

Киев твърди, че неговите сили все още контролират малка част от Бахмут.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback