Затишие в Бахмут, руските военни се прегрупират

Вчера и днес не е имало никакви боеве, нито в града, нито по фланговете, заяви зам.-министър на отбраната Маляр

27.05.2023 | 15:30 Редактор: Елеонора Танева
Затишие в Бахмут, руските военни се прегрупират

Русия временно е отслабила офанзивата си срещу обсадения източноукраински град Бахмут с цел прегрупиране на силите си и укрепване на способностите си, каза днес високопоставен представител на Киев, цитиран от Ройтерс.

Тази седмица след най-дългата и най-кървава битка във войната частната руска наемническа групировка "Вагнер" обяви, че има пълен контрол над Бахмут, и започна да предава позициите си на редовната руска армия, отбелязва агенцията.

Руските сили продължават с атаките, но "като цяло нападателната активност е намаляла", заяви в Telegram украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр.

"Вчера и днес не е имало никакви боеве, нито в града, нито по фланговете. Отслабената вражеска офанзива се дължи на факта, че войските се заменят и прегрупират", отбеляза тя, цитирана от БТА. Москва обстрелва покрайнините на Бахмут.

Министърът посочи, че украинските войски "държат здраво" хълмистите райони на север и на юг от Бахмут, както и част от покрайнините, но през последните два дни не са напреднали, за да се съсредоточат върху "други задачи".

Командващият украинските сухопътни войски генерал-полковник Олександър Сирски разпространи видеоклип, в който се вижда как украинските специални сили действат в разрушения град.

Очаква се скоро Киев да предприеме контраофанзива, за която се говори от известно време, с цел отвоюването на окупираните от Русия територии, припомня агенцията.

Във видео, разпространено днес от украинския главнокомандващ, се вижда как украинските войници полагат клетва и се приготвят за битка.

"Настъпи времето да си върнем това, което е наше", написа той.

Снимка: БГНЕС