Ето как прекроиха глобалната петролна карта

Азиатските купувачи обират печалбата заради ниските цени

25.05.2023 | 12:07 Редактор: Вяра Димова
Ето как прекроиха глобалната петролна карта

Глобалната петролна карта се прекроява, тъй като дългосрочното въздействие на западните санкции насочва повече барели от Русия към най-големите икономики в Азия, като Китай също взема суров петрол от Иран и Венецуела.

Китай и Индия са взели повече от 30% от общия си внос от трите държави през април, според данни на Kpler. Това е увеличение спрямо едва 12% през февруари 2022 г., месеца, в който Русия нахлу в Украйна.

Износът от традиционните доставчици намалява. Потоците към двете страни от Западна Африка и САЩ са се сринали съответно с повече от 40% и 35%.

"Очевидно азиатските купувачи печелят заради евтините цени на петрола", каза Уан Ненгкуан, бивш икономист в Sinochem Energy Co., който работи в петролната индустрия повече от три десетилетия. През последните месеци Азия, водена от Индия, се превърна в най-големия търговски партньор на Русия, което по същество помогна на Москва да възстанови износа си на петрол към нормалното, според Уан.

Преоформянето на потоците свидетелства за движението на най-важния стоков пазар в света, където глобалното търсене е около 100 милиона барела на ден, като растежът се води от Индия и Китай.

След инвазията на Русия, западните нации забраниха потоците от нейния суров петрол и продукти от собствените си пазари и наложиха механизъм за ограничаване на цените, за да ги изтласкат другаде. Сложната рамка, подкрепяна от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, беше проектирана като начин да се ограничат приходите на Кремъл, като същевременно се поддържат доставките на световните пазари.

Въпреки че Русия успя да пренасочи петролните потоци, тя загуби по-голямата част от старата си клиентска база. Но тъй като съдбата на нейния износ сега е силно зависим само от няколко страни, главно Китай и Индия, това дава на рафинериите там "огромна пазарна мощ", казаха те.

Индия записа най-голям скок в апетита за руски суров петрол, докато Китай също взе по-голям обем руски барели и продължи покупките на ирански и венецуелски петрол, които идват с големи отстъпки. САЩ отдавна са наложили санкции върху суровия петрол от двете нации.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com


1
2 rate up comment rate down comment 0
напредък
преди 10 месеца
Европа да духа супата! Клубът на богатите, скоро може да е по-беден от Азия. Сигнализирай за неуместен коментар