Борел: ЕС трябва да спре Индия да купува руски петрол

Колкото по-малко пари получава Русия, толкова по-добре, заяви той

16.05.2023 | 10:10 Редактор: Тодор Петров
Борел: ЕС трябва да спре Индия да купува руски петрол

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви в интервю за "Файненшъл таймс", че Европейският съюз е наясно, че Индия купува руски петрол в големи количества, за да го продава на Европа след рафинирането му. Борел заяви, че ЕС трябва да предприеме допълнителни мерки срещу Индия, за да ѝ попречи да купува руски петрол.

"Ако дизеловото гориво или бензинът идват в Европа от Индия и са произведени от руски петрол, това със сигурност е заобикаляне на санкциите и държавите членки на ЕС, трябва да предприемат действия", заяви Борел.

Индия се е превърнала в един от най-големите купувачи на руски суров петрол след началото на военния конфликт в Украйна. Индийските рафинерии започнаха да печелят повече, като купуват руски суров петрол със значителна отстъпка. 

След рафиниране горивото от Индия се доставя в страните от ЕС. Тази търговия не нарушава санкциите, наложени по-рано на Русия, но е критикувана от тези, които призовават за по-строги ограничения.

Според Борел ограничението на цената на руския петрол от 60 долара на барел, наложено през декември 2022 г. от страните от Г-7, ЕС и Австралия, е намалило приходите на Русия от продажбата на горива, пише БГНЕС. 

"Благодарение на нашите ограничения Индия може да купува петрол много по-евтино. И колкото по-малко пари получава Русия, толкова по-добре", посочи той, но изтъкна, че ако Индия използва руски петрол за препродажба на европейските страни, "е необходимо да се действа".

Снимка: Bloomberg.com


1
3 rate up comment rate down comment 0
Хр. Проданов
преди 11 месеца
Безумен злобен старик.... Не проумяха ли ***, че няма как да се победи Русия! И колко века поражения са им нужни, за да го набият в тъпите си черепи? Сигнализирай за неуместен коментар