Русия май не казва цялата истина за добива и износа на петрол

Страната е изпомпвала средно дневно 1,319 милиона тона суров петрол през април

11.05.2023 | 10:31 Редактор: Петя Кръстева
Русия май не казва цялата истина за добива и износа на петрол

От Министерството на енергетиката на Русия заявиха, че съкращенията на добива на петрол в страната почти са достигнали целевото ниво през април.

Кремъл обеща да намали производството на суров петрол с 500 000 барела на ден през март и да запази нивото до декември в отговор на западните ограничения, които включват таван на цените, наложен от Групата на седемте индустриализирани нации. И все пак досега потоците суров петрол от пристанищата показват малко доказателства за намаляване на добива.

Данните на Министерството на енергетиката показват, че страната е изпомпвала средно дневно 1,319 милиона тона суров петрол през април, твърдят анонимни източници. Това е еквивалентно на 9,67 милиона барела на ден, въз основа на обменен курс от 7,33 барела на тон. Това поставя производството на 443 000 барела на ден по-ниско от февруари, което е базовата линия за съкращенията, според изчисления на Bloomberg.

Русия засекрети статистиката си за петрола миналата година поради техния "чувствителен" характер на фона на санкции срещу икономиката на страната. Това затруднява оценката на изпълнението на нейните ангажименти за производство извън уверенията на енергийните служители. Наблюдателите на петролния пазар следят отблизо износа на суров петрол по море и доставките на страната за местните рафинерии, за да разберат дали нацията изпълнява обещанията си.

Руският суров петрол продължава да тече към международните пазари, откакто нейните войски нахлуха в Украйна през февруари 2022 г. Приходите от търговията на Москва обаче се свиха, като паднаха през април до едва една трета от нивото от миналата година, засегнати от санкциите и ценовите ограничения на износа. Бюджетните приходи от суров петрол и петролни продукти са намалели с 67% до 496,9 милиарда рубли (6,4 милиарда долара) миналия месец, съобщи Министерството на финансите.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС