САЩ и Южна Корея провокират КНДР с бойни учения до границата ѝ

Северът предупреди за "съответни отговори"

25.05.2023 | 09:14 Редактор: Юлиан Христов
САЩ и Южна Корея провокират КНДР с бойни учения до границата ѝ

Южнокорейските и американските военни започват масирани учения с бойни стрелби близо до границата със Северна Корея, въпреки предупреждението на Севера, че няма да допусне това, което нарича репетиция за враждебна инвазия на своя праг.

Ученията са част от поредица бойни стрелби на двете държави, които в средата на юни отбелязват 70 години от създаването на военния съюз помежду си. 

Обикновено Северна Корея реагира на подобни големи южнокорейско-американски учения с ракетни и други оръжейни изпитания. 

Според южнокорейското министерство на отбраната, ученията са провеждани 11 пъти от началото им през 1977 г. досега. В по-ранно изявление на Министерството на отбраната се казва, че ученията имат за цел да повишат комбинираните оперативни способности на съюзниците. 

В него се казва, че Южна Корея и Съединените щати ще се стремят да създадат "огромни възможности за възпиране и отговор", за да се справят със севернокорейските ядрени и ракетни заплахи. 

Миналия петък севернокорейските държавни медии нарекоха ученията "типична военна репетиция, насочена към Северна Корея", пише БГНЕС. 

Посочва се, че Северна Корея "не може да не обърне по-сериозно внимание на факта, че ученията ще се проведат в район, разположен на няколко километра от нейната граница. Държавната информационна агенция на страната заяви, че САЩ и Южна Корея ще се сблъскат с неуточнени "съответни отговори" във връзка с поредицата си от провокативни учения. 

Снимка: БГНЕС