Руски боен кораб отблъснал атака на украински катери в района на Босфора

"Иван Хурс" изпълнявал задачите по осигуряване на безопасността на експлоатацията на газопроводите "Турски поток" и "Син поток"

24.05.2023 | 19:59 Редактор: Елеонора Танева
Руски боен кораб отблъснал атака на украински катери в района на Босфора

Екипажът на кораба "Иван Хурс" на военноморския флот на Русия е отблъснал успешно атаката на надводни безпилотни апарати в района на пролива Босфора в изключителната икономическа зона на Турция. Това потвърди официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков, предава ТАСС.

"След терористичната атака на 26 септември 2022 г. по "Северен поток 1" и "Северен поток 2" Въоръжените сили на Руската федерация предприемат мерки за защита на такива съоръжения. И не напразно. Днес в 05:30 часа Въоръжените сили на Украйна направиха неуспешен опит да атакуват с три безпилотни високоскоростни катера кораба "Иван Хурс" от Черноморския флот, който изпълнява задачите по осигуряване на безопасността на експлоатацията на газопроводите "Турски поток" и "Син поток" в изключителната икономическа зона на Република Турция", поясни Конашенков, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че всички вражески катери са били унищожени чрез огън от щатното въоръжение на руския кораб на 140 километра североизточно от Босфора. А "Иван Хурс" продължава да изпълнява поставените задачи.

Снимка, архив: БГНЕС