ЕС: Дали сме €10 млрд. на Украйна в подкрепа на мира

Медведев заплаши с "ядрен апокалипсис"

23.05.2023 | 19:23 Редактор: Юлиан Христов

В Брюксел Съветът "Външни работи", с участието на министрите на отбраната, обсъжда предоставянето на боеприпаси за Украйна. Върховният представител за външната политика Жозеп Борел заяви, че вероятно ще има добри новини за Киев. В срещата се включи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

На дневен ред са доставките на оръжия и боеприпаси от складовете на страните членки на Евросъюза и възможностите за съвместни поръчки под егидата на Европейската агенция по отбрана.  

"До този момент всички страни заедно сме осигурили по Европейския механизъм в подкрепа на мира 10 милиарда евро военна подкрепа за Украйна, което е много повече от очакваното. И помощта трябва да продължи. Вече е започнало и обучението на украински пилоти на самолети F-16 в няколко страни", каза представителят на ЕС за външната политика Жозеп Борел. 

Това показва готовността за дългосрочна подкрепа, заяви генералният секретар на НАТО. По думите му решението за обучение на украински летци отваря пътя за доставката на изтребители "в някакъв момент".  

"Украйна има право да се отбранява срещу руското нападение. Правото на самоотбрана е залегнало в Устава на ООН. Ние пък имаме правото да помогнем на Украйна да защити международните закони и това не прави НАТО или държавите от Алианса част от конфликта", каза Йенс Столтенберг.  

Междувременно от Европейската комисия съобщиха, че са отпуснали четвъртия транш от 1,5 млрд. евро за Украйна по пакета за макро-финансова помощ, който е на обща стойност до 18 милиарда. Това е инструмент, с който се помага на страната да посрещне спешни нужди - за заплати, пенсии, поддръжка на основни обществени услуги.  

От Москва бившият президент Дмитрий Медведев, сега заместник-председател на руския Съвет за сигурност, реагира с характерната си риторика. Той каза, че колкото по-разрушителни са оръжията, които Украйна получава от запад, толкова по-голям става рискът от ядрен апокалипсис

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Подкрепяте мира чрез доставка на война! Евала на такава аргументация! Т.е. все едно - подкрепяте борбата срещу наркотиците, като усилвате разпространението на наркотиците! Сигнализирай за неуместен коментар