fallback

Енергетиката и отбраната на Индия са в "капан", Русия изнудва страната за помощ

Черният списък от FATF би потопил руската икономика

23.05.2023 | 12:54 Автор: Петя Кръстева

Кремъл оказва натиск върху правителства, включително Индия, зад кулисите, като заплашва да промени отбранителните и енергийните споразумения, освен ако те не помогнат да блокират очакваните ходове, насочени към превръщането на Русия във финансов парий заради нейната инвазия в Украйна.

Документи, с които разполага Bloomberg, и разкази на длъжностни лица в страните от НАТО, запознати със ситуацията, предлагат рядка представа за това как Русия въздейства на търговските си партньори преди срещата през юни на глобалния надзорен орган срещу прането на пари.

Работната група за финансови действия FATF, междуправителствена организация, която определя стандарти за борба с мръсните пари, прекъсна членството на Русия през февруари и Украйна настоява органът да наложи допълнителни ограничения, като добави Москва към неговия "черен списък" или "сив списък".

Черният списък от FATF би поставил правителството на Путин в една и съща компания със Северна Корея, Иран и Мианмар, единствените страни с това обозначение, и би потопило икономиката му още по-дълбоко в изолация заради войната. Ако мярката бъде приета, държавите членки, както и банките, инвестиционните къщи и компаниите за обработка на плащания ще бъдат задължени да извършват засилена надлежна проверка и в най-сериозните случаи да предприемат контрамерки за защита на международната финансова система.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback