Борел: Скоро Украйна ще получи самолети, започна обучението на пилоти за F-16

"Дания се присъединява към работата на Европейската агенция", каза ръководителят на външната политика на ЕС

23.05.2023 | 11:40 Редактор: Михаела Димитрова
Борел: Скоро Украйна ще получи самолети, започна обучението на пилоти за F-16

Обучението на украински пилоти за работа с изтребители F-16 вече започна в няколко държави, по-специално в Полша, а Украйна ще получи самолетите скоро. Това съобщи Жозеп Борел при пристигането си на срещата на министрите на отбраната на ЕС.

"Обучението ще отнеме време, но колкото по-скоро, толкова по-добре, и ще отвори вратата за скорошна доставка на самолетите", каза той.

"Дебатът в ЕС винаги върши работа. Първоначално всички бяха много скептични по отношение на танковете, ние решихме този въпрос, след това същото се случи и със самолетите. С времето ще решим всички проблеми с доставките на оръжие за Украйна", подчерта ръководителят на външната политика на ЕС.

Той съобщи още, че страните от ЕС са представили на Брюксел законопроект на стойност 10 млрд. евро за компенсиране на Украйна за доставките на оръжие.

"Дания се присъединява към работата на Европейската агенция по отбрана и за първи път ще участва в заседанието на управителния съвет", заяви още ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел при пристигането си на срещата на министрите на отбраната на ЕС.

"Ще започнем със заседание на управителния съвет на Европейската агенция по отбрана, на което за първи път ще приветстваме Дания, нашия нов член", каза той, цитиран от БГНЕС.

Според Борел на срещата ще бъдат разгледани 11 нови проекта по програмата "Партньорство за отбрана на Европейския съюз", "което ще бъде важна стъпка в укрепването на армиите на страните от ЕС". 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Дидо
преди 11 месеца