Борел призова: Страните от ЕС да ускорят въоръжаването на Украйна

"Санкциите на ЕС за външната намеса в Молдова ще бъдат приключени в близките дни", каза върховният представител

22.05.2023 | 21:56 Редактор: Михаела Димитрова
Борел призова: Страните от ЕС да ускорят въоръжаването на Украйна

Върховният представител по външната политика и сигурност на ЕС Жозеп Борел призова страните членки да ускорят въоръжаването на Украйна, защото, по думите му, всяко забавяне се измерва с човешки животи. Заседанието на министрите на външните работи приключи тази вечер. 

"Тренировъчната мисия на ЕС е приключила първоначално поставената си цел да обучи 15 хиляди украински войници и ще подготви още толкова до края на годината", каза Борел. Той добави, че е от ключово значение да се ускори оръжейната помощ за Украйна.

"Подчертах, че всеки ден отлагане на нашите доставки трябва да се измерва в човешки животи. Това не е въпрос на пари, а на хора. На ранени или убити войници. Призовах всички министри да ускорят доставките, да участват в съвместната поръчка на муниции за Украйна и да приключат работата по следващия транш от Европейския механизъм за мир", каза Борел.

"Санкциите на ЕС за външната намеса в Молдова ще бъдат приключени в близките дни", каза още Борел. Въпросът с руското влияние, който се опитва да обърка пътя на страните от Западните Балкани към ЕС е бил обсъден на работен обяд с министрите на външните работи от страните от региона, информира БНР.

Специално на Сърбия е било подчертано,  че поддържането на тесни връзки с Русия е несъвместимо с процеса й на интеграция в ЕС, а също така вреди на националните й интереси. Старите от региона трябва да уловят момента с бързия напредък на Украйна и да следват този път, каза върховният представител.

Снимка: БГНЕС