Руските служби задържаха мъж, подготвял терористични актове по команда от Украйна

Пресслужбата на ФСС допълни, че задържаният е направил пълни самопризнания

22.05.2023 | 14:02 Редактор: Юлиан Христов
Руските служби задържаха мъж, подготвял терористични актове по команда от Украйна

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи, че 25-годишен жител на Оренбургска област е бил задържан по подозрение в подготовката на терористични актове "по указания на украинските специални служби", предаде ТАСС. 

"ФСС и министерството на вътрешните работи на Руската федерация предотвратиха терористичен акт в град Новотроицк, Оренбургска област. В резултат на извършените действия бе задържан руски гражданин, роден през 1997 г., който е подготвял палежи по указания на украинските специални служби", се казва в съобщение на пресцентъра на ФСС.

Той е възнамерявал да атакува гарата в Новотроицк, военното комисарство на град Орск, както и отдел на ФСС. 

Впоследствие заподозреният е планирал да премине на страната на украинските въоръжени сили и да участва в бойни действия срещу руските въоръжени сили, се казва още в прессъобщението на руската служба. 

Иззети са били различни доказателства, сред които компоненти и инструкции за изработване на бомби, както и мобилно устройство, чрез което заподозреният е кореспондирал с украинските специални служби, съобщава БТА. Пресслужбата на ФСС допълни, че задържаният мъж е направил пълни самопризнания.    

Междувременно противопожарната служба в Москва съобщи, че е потушила пожар, избухнал в сграда с офиси на военния комисариат. Пламъците са обхванали 50 кв. метра от шестия етаж на зданието, в което се помещава съвместният военен комисариат на Преображенски район. 

Снимка: БГНЕС