Ежедневен ракетен обстрел на Украйна, Зеленски чака изтребителите F-16

"Светът чува нашата позиция", заяви украинският президент

22.05.2023 | 13:48 Редактор: Искра Ангелова

Украйна отново се събуди от въздушна тревога. Властите съобщават за експлозии в Днепър и Запорожие. Руските ракетни атаки в ранните часове, включително и над столицата Киев, станаха ежедневни. Днес токът на Запорожката АЕЦ беше изключен.

Авария или ракетен удар по далекопровод - не е потвърдено каква точно е причината за изключването от тока в най-голямата атомна електроцентрала в Украйна. Запорожката АЕЦ е превключена към генератори за резервно и аварийно електрозахранване чрез дизелови двигатели.

Уточнява се, че радиационният фон на територията на атомната централа, в санитарно-охранителната зона и зоната за наблюдение, е нормален. Запорожката АЕЦ се намира на няколко километра от Мелитопол.

Русия превзе централата малко след инвазията си в Украйна в края на февруари миналата година. Руските ракетни атаки станаха ежедневие, на фона на забавянето на очакваната украинска контраофанзива. Съобщава се за поне осем пострадали от днешната атака в Днепропетровска област.

А след заявката на частната руска армия "Вагнер", че Бахмут е изцяло превзет, Украйна отрече тези твърдения. Това е поредният случай, в който Русия твърди, че е превзела изцяло Бахмут, а Украйна опровергава. Битките за града се водят от август миналата година, а населеното място вече е напълно разрушено.

На връщане от Япония украинският президент благодари на чуждестранните партньори на Украйна, които са обещали твърда подкрепа, включително с така желаните от Зеленски изтребители F-16.

"Светът чува нашата позиция. Имаме гаранции за защита и сигурност, за връщане на всичките ни територии, всичките ни хора, справедливостта, прилагането на нашата формула за мир. Имаме разбирателство със световното мнозинство по всяка важна точка", коментира украинският държавен глава.

"Темата Украйна беше основна на срещата на Г-7 . Благодарен съм на лидерите", допълни Зеленски.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС