Македонците масово са против включването на българите в Конституцията

27,5% подкрепят промените, повечето от тях са етнически албанци, показва проучване

22.05.2023 | 08:46 Редактор: Вяра Димова
Македонците масово са против включването на българите в Конституцията

Македонците са против вписването на българите в Конституцията. Това показва проучване на Скопския институт за политически изследвания.

Въпреки че признаването на българското малцинство в Конституцията на Република Северна Македония е част от условията за започване на преговори за включването на страната в Европейския съюз, над 50% от гражданите на страната са против подобна промяна. Те са сигурни, че опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще запази позицията си против България.

Проучването показва още, че голяма част от етническите албанци в страната подкрепят конституционните промени в защита на българите, но за разлика от тях едва 1 на всеки 10 македонци искат българите да бъдат признати за малцинство.

На този фон преди дни македонския премиер обяви, че "наследниците на Гоце Делчев ще впишат сънародниците на Радев в Конституцията", като затова ще се сформира работна група, която да изготви промените.

Изказването дойде, след коментар на президента Радев, че Европа трябва да се намеси в отношенията между двете държави, за да тръгне диалогът в положителна посока.

Снимка: Bloomberg.com