Русия не е изпитвала такава липса на кадри от 1996 г. насам

Най-голяма е кризата за служители в леката промишленост

18.05.2023 | 17:30 Редактор: Вяра Димова
Русия не е изпитвала такава липса на кадри от 1996 г. насам

Липсата на кадри - най-сериозната от 1996 година насам, е сочена като един от основните проблеми за руската индустрия, пише "РБК-Россия", цитирайки проучване на Института за икономически политики "Егор Гайдар". Допитването е сред ръководители на 1000 промишлени предприятия в Русия и 35% от тях съобщават за недостиг на работна сила, което ограничава икономическия ръст.

Най-голяма е кризата за служители в леката промишленост. От института са категорични - след началото на санкциите на Запада и изтеглянето на редица западни компании, има огромен потенциал за местната индустрия, но просто няма кой да замести напусналите брандове. 

Самият президент Владимир Путин също говори за недостиг на работна сила по време на заседание по икономическите въпроси през април и призовава да се търсят резерви и да се използва максимално потенциала.

По данни на руската статистика, безработицата в Русия е едва 3,5% през март, което е рекордно ниско ниво в новата история на страната, допълва РБК.

Оптимистичното, според икономистите, е, че промишлеността на Русия не се срина след началото на войната в Украйна и санкциите на Запада, както се случи след други кризи и дори може да се каже, че започва етап на възстановяване.

Освен недостига на служители, след началото на военните действия в Украйна индустрията е изправена пред свиване на търсенето и неясните перспективи. 

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС