За първи път от Студената война: НАТО със секретен военен план при руска атака

Алиансът не е имал необходимост да изготвя широкомащабни планове за отбрана в продължение на десетилетия

18.05.2023 | 14:13 Редактор: Михаела Димитрова
За първи път от Студената война: НАТО със секретен военен план при руска атака

НАТО ще направи крачка назад към бъдещето на срещата си във Вилнюс през юли, като лидерите ще одобрят хиляди страници секретни военни планове, които ще описват подробно за първи път от Студената война как Алиансът ще отговори на руска атака, пише Ройтерс.

Този ход означава фундаментална промяна - НАТО не е имал необходимост да изготвя широкомащабни планове за отбрана в продължение на десетилетия, докато водеше по-малки войни в Афганистан и Ирак и смяташе, че постсъветска Русия вече не представлява заплаха за съществуването му.

Но на фона на най-кръвопролитната война в Европа от 1945 г. насам, която бушува точно отвъд нейните граници в Украйна, Алиансът сега предупреждава, че трябва да разполага с всички планове много преди да избухне конфликт с подобен противник като Москва.

"Съюзниците ще знаят точно какви сили и способности са необходими, включително къде, какво и как да разположат“, разкри генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно строго секретните документи, които, както в Студената война, ще назначават определени войски за защита на определени региони, предаде "Фокус".

Това формализира процес, предизвикан от анексирането на Крим от Русия през 2014 г., което накара западните съюзници за първи път да разположат съвместни войски на изток, като Великобритания, Канада и Германия поеха водачеството в една от балтийските държави.

Снимка: Bloomberg.com


1
2 rate up comment rate down comment 4
НАТОВСКИ
преди 10 месеца