Високо напрежение между България и РСМ, Йотова постави Ковачевски на мястото му

Тонът със западната ни съседка се изостри на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик

18.05.2023 | 13:50 Редактор: Юлиан Христов

Тонът със Северна Македония отново се изостри по време на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик. На нея България бе представена от вицепрезидента Илиана Йотова, а Северна Македония от премиера Димитър Ковачевски.  

Изявлението на Йотова ядоса северномакедонския премиер, който нападна България и сравни риториката на политиците ни с тази на Русия за Украйна. На форума Йотова заяви, че правата на българите в западната ни съседка са системно нарушавани. Тя припомни побоя над Християн Пендиков, както и случая от 6 май, когато евродепутатът Андрей Ковачев и още няколко души не бяха допуснати да влязат в страната.  

"В Република Северна Македония има черни списъци на българи, които не се допускат на територията на страната. В тях без никакви аргументи е и български евродепутат. Това е груба провокация към общите европейски ценности и към всичко, което изгражда нашата общност – единство, солидарност, взаимно уважение. Най-опасната тенденция е широкоразпространеният език на омразата към съседна държава, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз", каза Йотова.  

"Обвиненията, изказани на тази Среща от страна на представителя на България, са напълно неоснователни и идват от страна, която не зачита решенията на ЕСПЧ за правата на човека. Дискурсът, използван от България към Северна Македония, за съжаление, е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна. Не трябва да допускаме влияние от трети страни, особено не от Русия, и то в сърцето на Балканите, което е сърцето на Европа", отговори Димитър Ковачевски.  

Македонският президент Стево Пендаровски утвърди съставянето на "черни описи" за български жители и политици.  

"Преди две години и половина България започна да предявява искания, които нямат допирна точка с критериите на Европейския съюз. Не може да се прикриваш зад длъжността си и в същото време да защитаваш позиции, които нарушават обществената сигурност в Македония", посочва в изявление той.  

Изявлението на Пендаровски бе направено по време на форум в Белград в коментар на забраната за влизане в страната на българския евродепутат Андрей Ковачев, общественика Милен Врабевски и още няколко български граждани на 6 май. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС