Застаряването на населението създава финансови проблеми в цял свят

Лихвените проценти се повишават в отговор на най-големия скок на инфлацията от 40 години

18.05.2023 | 13:13 Редактор: Михаела Димитрова
Застаряването на населението създава финансови проблеми в цял свят

Застаряването на населението засяга публичните финанси по целия свят. Рейтингови агенции предупреждават, че неотдавнашните повишения на лихвените проценти са увеличили въздействието върху по-високите пенсии и разходите за здравеопазване.

Лихвените проценти се повишават в отговор на най-големия скок на инфлацията от 40 години. Водещите рейтингови агенции Moody's, S&P и Fitch предупреждават, че влошаващата се демография вече удря кредитните рейтинги на правителствата, пише FT.

Те посочват, че без мащабни реформи ще последва понижаване на рейтингите, което заплашва да създаде порочен кръг от по-висока фискална тежест и нарастващи разходи по заемите на страните.

"В миналото демографията беше средносрочно до дългосрочно съображение. Бъдещето вече настъпи и удря по суверенните кредитни портфейли", коментира Дитмар Хорнунг, асоцииран управляващ директор в Moody’s Investors Services.

Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка и Централната банка на Англия повишиха лихвените проценти този месец до най-високите си нива от финансовата криза насам. Това увеличи разходите на правителствата за обслужване на дълга.

Повече прочете в Investor.bg

Снимка: Bloomberg.com