Загинали и изчезнали в Италия, ситуацията с наводненията е критична

В много населени места е наредена евакуация

17.05.2023 | 11:34 Редактор: Вяра Димова

Проливните дъждове удавиха италианските области Емилия Романя и Марке. Две са досега жертвите на пороите – мъж в град Форли се удави в жилището си, а друг потъна в Ронта ди Чезена. Поне четирима души в провинция Форли-Чезена се издирват.

Десетки са се качили на покривите, за да не бъдат залети от пороите. Над 600 пожарникари са се включили в спасителните акции. Кметът на Чезена Енцо Латука апелира към населението да напусне всички долни етажи на жилищата си.

Ситуацията е изключително критична, защото са прелели много от реките в региона, има проблеми и със запушени канали. Кметството на Болоня призова гражданите да се придвижват само при много наложителни случаи. Затворени са училищата днес и утре в Римини и Болоня.

Улиците на градовете в областта наподобяват пълноводни реки, в които плуват коли и хора. Няма проходимост в голяма част от региона, пише "24 часа".

Спасителните екипи не са спрели дейността си и през нощта. Хеликоптери кръжат непрекъснато, за да участват в акциите на "Гражданска защита". Хиляди местни жители са евакуирани.