Приключи изборният ден в Турция, Ердоган уверен, че ще бъде преизбран

Кандидатите за президент са трима

14.05.2023 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

В Турция приключи гласуването на президентските и парламентарните избори в Турция, избирателните секции затвориха в 17:00 часа местно време.

След 20 години начело на Турция, Ердоган е изправен пред най-трудното си изборно изпитание на фона на общественото недоволство от икономическите проблеми, справянето с големите земетресения през февруари и присъствието в страната на около 3,5 млн. сирийски бежанци.

Гражданите споделят очакванията и притесненията си.

"Живеем в страна, където не чувстваме, че има справедлива съдебна система", сподели жител на Турция.

"Мисля си за земетресението и гласуващите там, когато гласувам", коментира жителка.

"Искам хората, за които гласувам, да отговарят на критицизма. Да изслушат нашите оплаквания и да не ни вкарват в затвора за това", каза друг гражданин на страната.

Предварителните прогнози за изхода от вота сочат лек превес за опозицията. А Ердоган обеща мирно да отстъпи властта, ако загуби. Същевременно президентът изрази увереност, че ще бъде преизбран за още един мандат, както и че ще си осигури парламентарно мнозинство.

Изборният ден протече спокойно. Секциите бяха отворени в 08:00 ч. Кандидатите са трима - настоящият президент от Партията на справедливостта и развитието, основният му опонент Кемал Кълъчдароглу от Народнорепубликанската партия и Синан Оган от алианса.

Вижте повече в репортажа.