Избягали ли от войната сирийци живеят в мизерия и страх

Храним се само със зърнени храни и зеленчуци, друго не можем да си позволим, разказа бежанец

12.05.2023 | 16:40 Редактор: Вяра Димова
Избягали ли от войната сирийци живеят в мизерия и страх

Деца тичат по малък прашен площад между самоделни колиби и играят футбол. Тук, в един от нелегалните сирийски бежански лагери в ливанската долина Бекаа, разположен само на няколко километра от сирийската граница, те рядко имат възможност да играят, разказва АРД.

Брезенти, картони - хората са се опитали да изградят дом от нищото. Те са избягали от кървавата гражданска война в Сирия и живеят в тези колиби от години. Те искат да се върнат вкъщи, но там "няма повече нито къщи, нито хора", казва Сара пред агенция "Ройтерс". 

Около 14 милиона са сирийците, които е трябвало да напуснат домовете си заради войната. Повече от половината от населението на Сирия е прокудено – живее на друго място в Сирия или извън границите на страната. Голяма част от тях са именно в Ливан, обяснява германската медия. 

Икономическата криза в Ливан се задълбочава, а за хора като Сара става все по-трудно да изхранят децата си. Цените на хранителните продукти в страната са нараснали с 600%.

"Храним се само със зърнени храни и зеленчуци, друго не можем да си позволим, защото цените на месото, рибата и яйцата се повишиха много силно", казва мъжът на Сара Юсеф. Той обаче е благодарен, че в Ливан поне имат нещо за ядене, докато в Сирия 90% от хората живеят под линията на бедността.

Къщата на Салех в Сирия също е била разрушена. В родното му място вече няма нито пекарна, нито хляб. "Как да живея", пита той, "пръст ли да ям?". 

Избягалите от страната се боят и от диктатора Башар Асад. Защото на бежанците често се гледа като на предатели. Правозащитните организации алармират, че все повече сирийци, които са се завърнали, попадат зад решетките. Същевременно Ливан екстрадира хиляди, предаде DW.

Миналата седмица от "Амнести интернешънъл" остро осъдиха действията на ливанските военни, след като се появиха съобщения, че те са влизали по домовете на сирийски семейства в страната и са депортирали тези, които са влезли в Ливан нелегално или чиито разрешителни за престой са изтекли. 

Снимка: БГНЕС