Украйна изтласква руските войски от Бахмут, Зеленски се зарече да възвърне всяко късче земя

"За да спечелиш войната, ти трябват оръжия, оръжия и още оръжия", каза Дмитро Кулеба

11.05.2023 | 07:25 Редактор: Петя Кръстева
Украйна изтласква руските войски от Бахмут, Зеленски се зарече да възвърне всяко късче земя

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се зарече да възвърне всяко късче от територията, окупирана от Русия, в момент, в който се твърди, че бойците му на фронта са постигнали териториален напредък край оспорвания град Бахмут, съобщи ДПА.

"Ние няма да оставим и едно късче от нашата земя на врага - тиранията няма да властва никъде. Трябва да донесем свобода, сигурност и Европа обратно в цялата украинска земя", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Изказването му беше направено, след като украинските сили, които водят тежки боеве за контрола над източната част на Донецка област, заявиха, че са изтласкали руските сили на до 2 км на някои места край Бахмут.

"Ние провеждаме ефективни контраатаки там", съобщи командирът на украинските сухопътни сили Олександър Сирски в Telegram.

Сирски каза, че части от руските наемнически сили "Вагнер", разположени при Бахмут, са били заменени в някои сектори от редовни руски части. Тези по-слабо подготвени бойни единици сега са били разбити, съобщи командирът, който обаче уточни, че "битката за Бахмут продължава".

Андрий Билецки, основател на украинския батальон "Азов", съобщи в Telegram, че територията е напълно освободена от руски войници и най-малко две руски бригади са били разгромени, като са били взети и военнопленници.

Докато боевете продължаваха, ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че се опасява, че неговата част може да бъде обградена в битката край Бахмут. 

"С оглед на липсата на боеприпаси - "месомелачката" сега заплашва да се обърне в обратната посока", написа Пригожин в Telegram.

Поради големите загуби в жива сила "Вагнер" е бил принуден да остави защитата на фланга на редовни части от руската армия, които са били изтласкани назад в дълбочина до 2 км. "Сега има сериозна опасност от обкръжение на "Вагнер" заради срива на фланговете. А фланговете вече показват пукнатини и разпадане", написа Пригожин.

"Не гледайте на това контранастъпление като на последното, защото ние не знаем какво ще излезе от него. За да спечелиш войната, ти трябват оръжия, оръжия и още оръжия", каза Кулеба пред германския вестник "Билд", предаде БТА.

Междувременно Чехия предостави на Украйна два съветски зенитни комплекса 2К12 "Куб". В доставката е включен и "сравнително голям брой ракети", каза чешкият президент Петър Павел.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Лъжа....след като редовната руска армия е била изтласкана, групата Вагнер бързо са възстановили позициите! Сигнализирай за неуместен коментар