"Вагнер": Русия не е неспособна да се защити, войници умират заради глупост на командири

Украйна се подготвя за офанзива, "която ще бъде на земята, а не по телевизията", подчерта Пригожин

09.05.2023 | 21:10 Редактор: Петя Кръстева

Шефът на руската групировка "Вагнер" обвини руска военна част, че е избягала от позициите си край Бахмут в Украйна, и заяви, че държавата е неспособна да защити страната си, предаде АФП. Евгений Пригожин, чието влияние нарасна изключително много в настъплението на Москва в Украйна, през последните дни публикува серия от язвителни видеоклипове, в които атакува руското военно ръководство.

"Днес едно от подразделенията на Министерството на отбраната избяга от един от нашите флангове, разкривайки фронта", казва Пригожин във видеоклип. Той заплаши, че ще изтегли бойците си от Бахмут на 10 май, ако не получи крайно необходими боеприпаси.

Пригожин заяви, че войниците бягат заради "глупостта" на командирите на руската армия, които според него дават "престъпни заповеди".

"Войниците не бива да умират заради абсолютната глупост на своето ръководство", каза Пригожин. Той пусна видеото в "Деня на победата", когато Москва празнува триумфа на Съветския съюз над нацистите във Втората световна война.

По-късно през деня руското министерство на отбраната заяви в изявление, че "щурмовите войски" - обикновено това е препратка към частите на "Вагнер" - "продължават да се сражават в западната част" на Бахмут. Министерството заяви, че руските десантчици "оказват помощ", без да споменава обвинението на Пригожин, че войниците изоставят постовете си, , предаде БГНЕС.

В безпрецедентната си атака срещу руската армия Пригожин заяви, че висшите генерали на Москва се опитват да "заблудят" президента Владимир Путин във връзка с кампанията на Кремъл в Украйна.

"Ако всички задачи се изпълняват по такъв начин, че да се заблуди главнокомандващия Путин, тогава или той ще ви скъса задника, или руският народ - който ще се ядоса, че войната е загубена", каза Пригожин.

В момент, когато Украйна се подготвя за пролетна офанзива, 61-годишният мъж постави под въпрос способността на Кремъл да защити страната.

Той заяви, че Украйна се подготвя за офанзива, "която ще бъде на земята, а не по телевизията".

Русия осигури почти денонощно отразяване на офанзивата си, показвайки армията в изключително положителна светлина.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
факти
преди 1 година
Битката за Бахмут продължава над 6 месеца. Берлин бе превзет за месец..... Сигнализирай за неуместен коментар