"Поколенията пренаписват историята": Жертвите на Втората световна са забравени

9 май тази година за първи път се отбелязва в Украйна и като "Ден на Европа"

09.05.2023 | 21:18 Редактор: Петя Кръстева

Исак Новоселецки стои пред паметната плоча на 5000 еврейски деца, убити във Виница по време на германската окупация. 

"Тук бяха унищожени деца, а заедно с тях и надеждата на еврейския народ", гласи надписът на плочата. Тези деца можеха да станат музиканти, лекари или професори. "И ние питаме германците: Защо ги убихте? Точно както сега питаме руснаците: Защо убивате деца в Украйна? Защо ги отвеждате в Русия и правите Бог знае какво с тях?", казва Новоселецки. 

Исак Новоселецки е председател на еврейската общност във Виница. Мъжът е на 75 години и далеч не е приятел на съветските традиции и на Русия, пише АРД. В неговия живот обаче краят на войната се отбелязва на 9, а не на 8 май.  "Моето мнение може би се дължи и на възрастта ми, защото през всичките тези години беше така. По онова време не говорехме за помирение, а за "Ден на победата". Помирението дойде много по-късно. Всяко поколение пренаписва историята".

Краят на Втората световна война в Украйна се отбелязва на 8 май. Девети май продължава да бъде Денят на победата над националсоциализма във Втората световна война, в който се почитат жертвите, но тя вече не се нарича "Великата отечествена война".

Според нов указ на президента Зеленски 9 май тази година за първи път се отбелязва в Украйна и като "Ден на Европа". Чества се единството на европейците, които унищожиха нацизма и които ще победят Русия, казва украинският президент. Според проучванията все повече хора в страната смятат, че победата над националсоциализма трябва да се отбелязва на 8 май, а не на 9-и. 

Пет милиона украинци са се сражавали в Червената армия, казва историкът Анатолий Подолски. Начинът, по който се анализира тази памет, се е променил из основи, казва директорът на неправителствения Център за изследване на Холокоста в Киев.

"Нашето бъдеще зависи от това колко добре анализираме миналото. В съветско време и в Руската федерация се помни само героизмът и тези, които са се сражавали. От жертвите, които са станали пленници, така наречените "източни работници", от евреите и ромите никой не се интересува", казва Подолски.  

Според историка Анатолий Подолски престъпленията, извършени от германците в Украйна по време на Втората световна война, не могат да замажат случилото се след 24 февруари 2022 г. Исаак Новоселецки е съгласен. "Да се забравят тези престъпления, тези зверства на германците, е просто невъзможно. Хората, които са преживели тази война, правят сравнения между тогава и сега", пише DW

Само в района на Виница има около 20 места, в които са извършени убийства, но няма информационни табели, които да споменават германските престъпления там, казва Фаина Винокурова от регионалния държавен архив във Виница. Съпругата на Исак Новоселецки показва на екипа на АРД една от най-известните снимки от Холокоста - направена през 1941 г. от германците от СС. На черно-бялата снимка се вижда изнемощял украински евреин с кафява коса, който е приклекнал на ръба на яма с трупове. Германец в униформа държи пистолет до главата му и е на път да натисне спусъка. "Интервюирах един оцелял на име Кац, който е излязъл жив от ямата за екзекуции. Майка му го е защитила с тялото си", разказва жената, която от години изследва Холокоста. 

За Фаина Винокурова 9 май е ден на победата над насилието и тя иска да го запази.

Снимка: БГНЕС