Коронацията на Чарлз III надхвърли $100 милиона - британците плащат сметката и празнуват

Журналистът Мария Спирова коментира детайли от събитието, свързано с дълголетната история на британците

08.05.2023 | 16:05 Редактор: Михаела Димитрова
Коронацията на Чарлз III надхвърли $100 милиона - британците плащат сметката и празнуват

Процесията по коронацията на крал Чарлз III напомня на британците за дълголетната им история и именно поради тази причина те са склонни да направят жест, въпреки икономическите фактори. Коронацията на Чарлз III, платена от данъкоплатците, надхвърля 100 милиона долара. Възможно е коронацията да има своите тежки отражения, които тепърва ще трябва да се измерят, върху това как икономическият преход на Обединеното кралство ще продължи. Това каза журналистът Мария Спирова пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Предстои да се изследва кои са най-печелившите бизнеси около процесията, но трябва да се отбележи, че повечето жестове на Чарлз III като владетел показват известна скромност в лицето на страданието на неговите поданици - и самата церемония, и продуктите, които бяха консумирани в негова чест бяха в много по-умерен мащаб", каза Спирова.

Според нея по време на коронацията в дните, които я предхождаха, може да се забележат две неща. "На първо място, пълните улици, въпреки по-скромния ентусиазъм към Чарлз. Хора искат да видят това събитие и да се почувстват отново част от нещо по-голямо, вместо да мислят само за сметките си за електричество. От друга страна, се намират и стотици протестиращи, които успяват да причакат краля в един момент в маршрута му от катедралата и достатъчно буйно да скандират: ,"Ти не си моят крал!", така, че да бъдат чути", подчерта събеседничката.

За Мария Спирова от значение е и друг феномен, а именно, че 14-16% от британците активно искат демонтирането на монархията. Според нея е нормално човек като Чарлз да не е способен да произведе същата еуфория като монарх, която пораждаше майка му кралица Елизабет II, но налице са много малко хора, склонни активно да работят за премахването на монархията.

Относно възстановяването на британската икономика до предпандемичните нива, Спирова отбелязва тежко прекараната зима, за която по нейни думи ''българите от 90-те години са били по-подготвени, отколкото което и да е съзнателно поколение във Великобритания.'' 

''Наистина за мнозина това беше невиждано, неочаквано и трудно за преживяване сътресение поради кризата, свързана с плащането на режийните сметки, които станаха искрено стряскащи. Качиха се толкова много, че се усети паралелно покачване на случаите, свързани с психологични и психиатрични разстройства. Има много хора, които са крайно задлъжнели и това се отразява на темата за възстановяването'', разказа тя.

Повече по темата прочетете на Bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
PR
преди 1 година
Стига сте занимавали българския народ с тия грозници!!!Има много по важни проблеми в страната, които не търпят отлагане! Сигнализирай за неуместен коментар