"Бог да пази краля": Коронация, обиколка с 260-годишна карета, а до краля вече има кралица

Полицията арестува протестиращи в Лондон

06.05.2023 | 18:38 Редактор: Елеонора Танева

Британският крал Чарлз Трети беше коронясан официално на пищна церемония в Уестминстърското абатство в Лондон и при спазване на древни ритуали. Актът беше извършен от архиепископа на Кентърбъри, който постави короната на Свети Едуард върху главата на Чарлз. Тази част от церемонията приключи с думите на архиепископ Уелби: "Бог да пази краля".

Преди да постави короната главата на Англиканската църква се помоли: "Кралю на кралете и Господарю на господарите, благослови, молим те, тази корона и така освети твоя раб Чарлз, на чиято глава днес я поставяш в знак на кралско величие, за да бъде увенчан с твоята благодатна милост и изпълнен с изобилна благодат и всички добродетели", каза архиепископът на Кентърбъри - Джъстин Уелби.

Коронацията беше извършена в присъствието на 2200 високопоставени гости. Сред тях държавни глави, монарси от цял свят, политици и още много известни личности. Сред монархическите семейства е и бившият български премиер Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита. Поставянето на короната беше ознаменуво с топовни салюти. 

Чарлз Трети беше приветстван от множеството по пътя си обратно към Бъкингамския дворец. 74-годишният монарх и съпругата му, кралица Камила, изминаха същия маршрут от 2,3 километра в златната каляска, която ги докара в абатството по-рано през деня. Каретата, 260-годишна, беше теглена от 8 коня. В процесията участваха около 4000 военни. Сред значимите промени за монархическата традиция e израстването на Камила от любовница на Чарлз, докато той е още принц, през кралица консорт до пълноправна кралица. Това бе денят и на нейната коронация.

За реда в британската столица се грижиха около 12 хиляди полицаи. Часове преди коронацията полицията арестува лидер на антимонархическата група "Република" и още няколко протестиращи, които се събраха сред множеството по маршрута на шествието. 

Сред официалните гости в Лондон като български представител е служебният премиер Гълъб Донев, който е провел кратка среща с Чарлз III по време на приема снощи в Бъкингамския дворец. Във фокуса е било двустранното сътрудничество в сигурността, търговията, културата и образованието.

Американският президент Джо Байдън не беше сред присъстващите на церемониите. Той възнамерява да се срещне с британския крал през юли. На коронацията присъства съпругата на Байдън Джил Байдън.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.


1
0 rate up comment rate down comment 0
kral abdula
преди 11 месеца
kakav kral e toa pensioner smeshnik aide begaiti u afrika Сигнализирай за неуместен коментар