Втори ден на траур в Сърбия: Погребват загиналите ученици

Знамената в цялата страна са спуснати наполовина

06.05.2023 | 09:30 Редактор: Юлиан Христов
Втори ден на траур в Сърбия: Погребват загиналите ученици

Днес е вторият ден на траур в Сърбия заради трагедията в белградското училище "Владислав Рибникар" и масовото убийство край Младеновац, южно от столицата. Знамената в цялата страна са спуснати наполовина.

На местата, на които се разиграха трагедиите, но и на площади и други обществени места, хора палят свещи, полагат цветя и оставят различни предмети с пожелание ужасът никога да не се повтори.

Днес са погребенията на четирима ученици и охранителя на училището, както и на пет от застреляните момчета, загинали при стрелбата в четвъртък вечерта.

Правителството на Сърбия прие късно вчера предложените от президента Александър Вучич законови промени за повишаване на сигурността в страната след двете масови убийства в сряда и четвъртък.

Чрез допълнителни проверки и изисквания законните притежатели на оръжие ще бъдат сведени от 400 хиляди на 40 хиляди, а силите на реда ще бъдат попълнени с нови 1200 служители, обеща сръбският президент, цитиран от БНР. Притежателите на незаконно оръжие могат до 8-ми юни да го предадат в полицията без последици.

Нападателят, който в четвъртък вечерта уби 8 души край Младеновац, южно от Белград, беше задържан вчера сутринта и остава в ареста за 48 часа, съобщи сръбската полиция. А бащата на 13-годишното момче, задържано за убийството на девет души при стрелба в училище в центъра на Белград в сряда, отрече да носи отговорност за нападението.

Снимка: БГНЕС