Зеленски пристигна в Нидерландия, ще се срещне с Рюте и ще държи реч в Хага

Това е първото посещение на украинския президент в страната

04.05.2023 | 10:50 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски пристигна в Нидерландия, ще се срещне с Рюте и ще държи реч в Хага

След пътуване до Финландия, президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна на посещение в Нидерландия. Местни медии вече публикуват кадри от кортежа му. Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на NOS.

Журналистите съобщават, че той е летял с правителствен самолет на Нидерландия. Източници на информационната агенция ANP твърдят, че Зеленски трябва да се срещне с холандския премиер Марк Рюте.

Както е известно, това е първото посещение на Зеленски в Нидерландия като глава на украинската държава и едно от малкото му пътувания извън Украйна от началото на пълномащабната война.

Очаква се президентът на Украйна да произнесе реч в Хага, озаглавена "Няма мир без справедливост", а също така да посети Международния наказателен съд в Хага, който разследва престъпления, извършени от Руската федерация по време на войната срещу Украйна.

В същото време точните подробности около посещението на държавния глава в Нидерландия все още не са известни, пояснява "Фокус".

На свой ред холандският експерт по източноевропейските въпроси Боб Дийн изрази мнение за Nieuwsuur, че украинският президент вероятно ще "подчертае важността на справедливостта и репарациите" в Хага, като град на мира и справедливостта, в речта си.

Медията припомня, че в сряда президентът на Украйна Володимир Зеленски беше във Финландия. Той посети Хелзинки по покана на своя финландски колега Саули Ниинисто.

Снимка: БГНЕС