Зеленски: Скоро започваме контраофанзивата, след това ще ни дадат бойни самолети

Украинският президент е на посещение във Финландия

03.05.2023 | 17:34 Редактор: Михаела Димитрова
Зеленски: Скоро започваме контраофанзивата, след това ще ни дадат бойни самолети

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че "Украйна скоро ще започне контраофанзива срещу руските сили". Той изрази своята увереност, че след това Западът ще снабди Киев със съвременни бойни самолети, предаде Ройтерс.

На пресконференция в най-новата страна членка на НАТО - Финландия, Зеленски каза, че една от причините за неговото посещение в Хелзинки е, че Украйна иска да стане пълноправен член на военния съюз. Украинският президент даде за пример предходни успехи на бойното поле, след които на страната му бяха предоставени нови видове оръжия.

"Ето защо съм сигурен, че скоро ще имаме самолети. Защото скоро ще проведем офанзива и съм сигурен, че след нея ще ни дадат самолети. Бих предпочел да стане обратното, тъй като би било по-лесно за нас, но положението е такова и ние сме благодарни за всичко", каза още украинският президент, цитиран от БТА.

"Нуждаем се от тях. Наистина се нуждаем от тях", подчерта още Зеленски, визирайки доставките на самолети от западните съюзници.

Финландският президент Саули Нинистьо от своя страна коментира, че Финландия не може да дари своите изтребители "Хорнет", които са американско производство, тъй като те са остарели и малко други страни в Европа притежават подобен модел самолети.

Ясна е и една от следващите спирки на украинския президент. Зеленски ще посети Берлин на 13 май, съобщи говорител на местната полиция пред "Политико".

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Ами айде почвайте вече де, изстинаха ми пуканките да чакам.... Сигнализирай за неуместен коментар