Зеленски разбрал от медиите за тече на секретни документи от Пентагона

Не дава воля на чувствата си, за да не секне помощта от САЩ

03.05.2023 | 07:25 Редактор: Петя Кръстева
Зеленски разбрал от медиите за тече на секретни документи от Пентагона

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не е бил информиран от правителството на САЩ за експлозивното изтичане на секретни документи, разпространени в интернет. Това става ясно от откъс от интервюто на Washington Post със Зеленски, което вестникът публикува на своя уебсайт. 

"Не бях информиран предварително от Белия дом или Пентагона", казва Зеленски, според медията. Според него това очевидно е било нещо лошо. В материала на Washington Post се казва, че Зеленски е научил за теча от новините.

В интервюто Зеленски определи разкритията като неблагоприятни за Киев. Той е на мнение, че те не са добри и за репутацията на Белия дом и САЩ. Вестникът беше съобщил, позовавайки се на документи от изтичането на данни и на свои източници, че САЩ се съмняват в очаквания успех на планираната пролетна офанзива на Украйна срещу руските агресори. Според Washington Post обаче Зеленски е дал да се разбере в интервюто, че не иска да рискува подкрепата на САЩ за страната си, като даде воля на чувствата си.

21-годишен служител на американската армия е заподозрян, че ги е публикувал в затворена чат стая. Оттам те се разпространяват, докато не попадат в полезрението на властите и медиите. Очаква се мъжът да бъде изправен пред съда. Американските власти все още провеждат разследване.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС