Археолози откриха гробище под вода в национален парк във Флорида

Намерили са и останки от карантинна болница от 19 век

03.05.2023 | 15:01 Редактор: Михаела Димитрова
Археолози откриха гробище под вода в национален парк във Флорида

Гробище под вода беше открито в националния парк Драй Тортугас във Флорида, съобщи АП. Археолозите са намерили и останки от карантинна болница от 19 век.  

Идентифициран е само един гроб. Но историческите сведения гласят, че десетки хора - най-вече войници от Форт Джеферсън, вероятно са били погребани на мястото, съобщиха представители на парка. 

Откритието е направено от съвместна група, включваща персонала на парка, Югоизточния археологически център и студент от университета в Маями. Работата е била част от изследване на гробището на Форт Джеферсън, започнала през август миналата година. 

Открит е гробът на Джон Гриър, работник, починал на 5 ноември 1861 г. Според представителите на парка не се знае много за него, но надгробната му плоча е от същия материал, използван за конструкцията на първото ниво на Форт Джеферсън. "Това ни кара да си задаваме въпроси за миналото на Драй Тортугас", каза подводният археолог Джош Марано, цитиран от БТА. Форт Джеферсън е бил военен затвор по време на Американската гражданска война. На близките острови е имало военен пост, морски фар, болница, място за карантиниране и тренировъчен лагер. 

Рискът от предаване на болести, включително предизвикваната от ухапване от комар жълта треска, се е увеличил след нарастването на броя войници, затворници, роби, работници и семействата им. Фортът е изоставен през 1873 г., но болницата започва да функционира отново между 1890 г. и 1900 г. 

Снимка: Pixabay