Крадци задигнаха за 9 минути златно съкровище за 1,6 млн. евро от германски музей

За обира става ясно едва когато служителите отиват на работа

24.11.2022 | 19:39 Редактор: Ирена Бакърджиева

Откраднаха златно съкровище за милиони евро в Германия. Златните предмети са открити през 1999 година при разкопки на най-голямото келтско съкровище в Европа.

9 минути - толкова време е отнело на крадци да откраднат злато на стойност 1,6 милиона евро от музей в немския град Махнинг недалеч от Мюнхен. Единствената оставена следа след обира е разбитата врата на аварийния изход на музея.

"Заедно с монетите е откраднат и инструмент, който най-вероятно е бил използван за сечене на монетите, както и още три по-едри монети", уточни ръководителят на археологическия музей в Мюнхен - проф. Рупърт Гебхард.

През нощта алармената система на музея не се е задействала, а за обира става ясно едва когато служителите отиват на работа.

"Разбили са вградената в пода витрина, в която се е намирало съкровището от 483 златни монети. Счупили са бронираното стъкло толкова, че да могат да го повдигнат и да достигнат до златото", обясни Гуидо Лимер от Баварската държавна служба за криминални разследвания.

През последните години в Германия са регистрирани още 2 обира на музеи. На този етап от полицията не могат да потвърдят дали има връзка между трите престъпления.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.