Тухлите са новата климатична технология, улавят и задържат топлината

Вятърната и слънчевата енергия вече не са в състояние постоянно да генерират необходимите количества

13.05.2023 | 13:25 Редактор: Вяра Димова
Тухлите са новата климатична технология, улавят и задържат топлината

Топлоакумулиращите тухли могат да бъдат ключ към осигуряването на възобновяема енергия за някои от най-големите замърсители в света. Досега големите промишлени предприятия, които се нуждаят от много топлина, за да произвеждат всичко - от стомана до детски храни - получаваха по-голямата част от нея от изгарянето на изкопаеми горива като природния газ. 

Алтернативните енергийни източници като вятърната и слънчевата енергия, които произвеждат по-малко парникови газове, досега не са в състояние постоянно да генерират необходимите количества топлина.

Именно тук се проявява ролята на топлинните батерии под формата на тухли. Все по-голям брой компании работят по разработването на системи, които могат да улавят топлината, генерирана от чиста електроенергия, и да я съхраняват в купчини тухли за последващо използване. Те се основават на прости проекти и налични в търговската мрежа материали и могат да бъдат бързо поставени навсякъде. 

Ключът към потенциалния успех на топлинните батерии е тяхната простота.

"Ако ще го правите в голям мащаб, всички трябва да се съгласят, че е скучно и надеждно", казва Джон О'Донъл, главен изпълнителен директор на базирания в Калифорния стартъп за съхранение на топлина Rondo Energy. Компанията стартира първия си търговски пилотен проект в завод за етанол в Калифорния през март, пише в свой материал Heise. 

Това по същество е внимателно проектирана купчина тухли. В системата на Rondo електричеството преминава през нагревателен елемент и тук се превръща в топлина. Това е същият механизъм като при тостера, казва О'Донъл, но много по-голям и по-горещ. След това топлината се излъчва през купчината тухли, нагрявайки ги до температура от над 1500 градуса.

Топлинните батерии могат да бъдат разработени и специално за процеси с по-високи температури, при които днес не се използва пара. Например производството на цимент и стомана, за което са необходими температури над 1000 градуса, би било подходящо.

Четете повече в investor.bg.