fallback

Живи или мъртви? Украйна с регистър на безследно изчезналите

Месец след подаване на информацията, близки ще получат официално извлечение за статута на своите близки

02.05.2023 | 12:02 Автор: Елеонора Танева

МВР на Украйна създаде регистър на безследно изчезналите лица, съвместно с комисаря по безследно изчезналите и други ведомства. Това става ясно от сайта на Министерството на реинтеграцията на временно окупираните територии на Украйна. От днес започва въвеждането на данните. 

Регистърът ще събира и централизира данни за изчезналите лица: име, място и дата на раждане, семейно положение, местожителство, територия, на която е изчезнало, обстоятелства и час на изчезването, особености на лицето.

Регистърът ще включва и информация за наличието или липсата на съдебно решение за признаване на даден човек за безследно изчезнал или обявяването му за мъртъв.

Един месец след въвеждане на съответната информация в регистъра роднините ще могат да получат съответно извлечение, което ще потвърди статута на изчезналото лице.

Въз основа на извлечението хората ще могат да кандидатстват в Пенсионния фонд за получаване на наследствена пенсия.

"Наличието на централизирана информация за изчезналите ще спомогне за по-ефективно издирване. Само чрез сътрудничество с други агенции ще можем да намерим изчезналите възможно най-бързо", подчерта комисарят за изчезналите лица Олег Котенко.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback