Живи или мъртви? Украйна с регистър на безследно изчезналите

Месец след подаване на информацията, близки ще получат официално извлечение за статута на своите близки

02.05.2023 | 12:02 Редактор: Елеонора Танева
Живи или мъртви? Украйна с регистър на безследно изчезналите

МВР на Украйна създаде регистър на безследно изчезналите лица, съвместно с комисаря по безследно изчезналите и други ведомства. Това става ясно от сайта на Министерството на реинтеграцията на временно окупираните територии на Украйна. От днес започва въвеждането на данните. 

Регистърът ще събира и централизира данни за изчезналите лица: име, място и дата на раждане, семейно положение, местожителство, територия, на която е изчезнало, обстоятелства и час на изчезването, особености на лицето.

Регистърът ще включва и информация за наличието или липсата на съдебно решение за признаване на даден човек за безследно изчезнал или обявяването му за мъртъв.

Един месец след въвеждане на съответната информация в регистъра роднините ще могат да получат съответно извлечение, което ще потвърди статута на изчезналото лице.

Въз основа на извлечението хората ще могат да кандидатстват в Пенсионния фонд за получаване на наследствена пенсия.

"Наличието на централизирана информация за изчезналите ще спомогне за по-ефективно издирване. Само чрез сътрудничество с други агенции ще можем да намерим изчезналите възможно най-бързо", подчерта комисарят за изчезналите лица Олег Котенко.

Снимка: БГНЕС


4
1 rate up comment rate down comment 0
Sasha66666
преди 11 месеца
Една бомба в центъра на Крим и Украйна е паднала. Въпросът е защо Путин не го прави? Какво го задържа? Украинците ако имат поне малко акъл ще свалят оръжията. В противен случай ги грози смърт.. Всички до един... Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Гойко Митич
преди 11 месеца
От Украйна ще остане само една майна. Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 3
Треска
преди 1 година
Скоро Украйна няма да съществува Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 1
Пропаганда
преди 1 година
Още миналата година излезе на яве истината за безследно изчезналите.Те са убити, но държавата ги води "в неизвестност", за да не плаща обезщетения на близките им. Наскоро имаше протест по този повод-защо украинската държава крие какво се е случило с близките на протестиращите. Сигнализирай за неуместен коментар