Слон уби шестима, редовно нахлувал в магазини за ориз

Индия е дом на над 60% от дивите азиатски слонове

30.04.2023 | 19:55 Редактор: Петя Кръстева
Слон уби шестима, редовно нахлувал в магазини за ориз

Индийските горски служители са успокоили и преместили обичащ ориз див слон с големи бивни, който уби най-малко шестима души, съобщиха медиите. Мъжкият слон, наречен Арикомбан или "оризов бивник" беше известен с това, че нахлуваше в магазини за ориз и зърнени храни в южния щат Керала.

В събота екип от 150 горски служители залови слона, който се съпротивляваше на похитителите си дори след като беше уцелен с пет успокоителни изстрела, съобщава вестник Indian Express. Със завързани крака и завързан плат върху очите, той най-накрая беше бутнат в камион от четири други слона кумки - обучени слонове за залавяне на други себеподобни. След това бе снабден с GPS яка и е отведен в резерват за диви животни.

Това не бе първият път за залавянето на слона, за който се смята, че е на около 30 години. Арикомбан беше инжектиран с успокоителни през 2017 г., но успя да избяга. Миналия месец, имайки предвид любовта му към ориз и зърнени храни, служители издигнаха фиктивен магазин за дажби, за да привлекат слона, но съд сложи край на плана, съобщава вестникът, цитиран от БГНЕС.

Природозащитниците обвиняват бързото разширяване на човешките селища около горите и ключовите коридори на дивата природа за увеличаването на конфликтите между хора и животни в различни части от Индия. Според правителството страната е дом на над 60% от дивите азиатски слонове. 

Миналата година индийските власти застреляха и тигър, наречен "Чампаранският човекоядец", който уби най-малко девет души в източната част на страната.

Снимка: БГНЕС