Дъщерите на Путин с рекордна печалба от над 1 млрд. рубли, а Зеленски пак иска оръжия

26 са вече жертвите на ударите, които руските военни нанесоха през изминалото денонощие

29.04.2023 | 18:57 Редактор: Искра Ангелова

26 са вече жертвите на ударите, които руските военни нанесоха през изминалото денонощие с ракети и дронове по украински градове, съобщиха местните власти. В град Уман, където беше поразен жилищен блок, загиналите са 23. Сред тях и 4 деца. Другите жертви са в град Днипро и в областта Херсон.

Това бяха първите масирани руски удари от началото на март. Те отново дадоха повод на украинския президент Волидимир Зеленски да поиска още оръжия за защита от агресията.

"Само абсолютното зло може да извърши такъв терор. Противовъздушна защита, модерни военновъздушни сили - без които ефективната защита е невъзможна - артилерия, бронирани машини. Всичко, което е необходимо, за сигурността на нашите градове и села както във вътрешността на страната ни, така и на фронтовите линии", заяви украинският държавен глава.

В друго изявление, в интервю за скандинавски медии, Зеленски се обяви за контранастъпление към анексирания през 2014 г. Крим. Той изрази увереност, че украинските въоръжени сили са способни да отвоюват полуострова.

Там сутринта избухна голям пожар, след като дронове удариха нефтохранилище край Севастопол. Огънят се разпространи на площ от 1000 квадратни километра, но по-късно беше потушен. Съобщава се за един ранен човек.

От украинската армия казаха, че няма информация Киев да стои зад това нападение.

В Москва президентът Владимир Путин подписа пореден нов указ. С него драстично се увеличава наказанието за държавна измяна. Подобно провинение може вече да получи присъда доживотен затвор.

Telegram каналът "Можем обяснить" публикува свое проучване, което е установило, че през годината на войната в Украйна фирмите на дъщерите на Путин са спечелили рекордни суми. Печалбата им за първи път е надхвърлила 1 милиард рубли.

Мария Воронцова е съосновател на компания, специализирана в проекти по нуклеарна медицина. Миналата година тя е закупила клиники, които лекуват наемници на частната военна организация "Вагнер".

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: Bloomberg.com