Байдън и Юн Сук Йол заплашиха Пхенян с ядрен отговор на всяка атака

САЩ и Южна Корея се заканиха да сложат "край" на ръководството на страната

27.04.2023 | 22:20 Редактор: Искра Ангелова
Байдън и Юн Сук Йол заплашиха Пхенян с ядрен отговор на всяка атака

Президентът на САЩ Джо Байдън и южнокорейският му колега Юн Сук Йол предупредиха Северна Корея, че ако Пхенян използва собствения си арсенал, ще бъде изправена пред ядрен отговор и "край" на ръководството на страната, предаде АФП.

В речта си в Белия дом след разговорите в Овалния кабинет по време на едва второто държавно посещение досега по време на президентството на Байдън двамата лидери заявиха, че американският щит за сигурност на Южна Корея се засилва пред лицето на агресивните ракетни изпитания на ядрения Север.

И дадоха ясно да се разбере, че ако изолираната комунистическа диктатура в Северна Корея атакува Юга или Съединените щати, отговорът ще бъде унищожителен.

"Ядрена атака от страна на Северна Корея срещу Съединените щати или техните съюзници... ще доведе до края на който и да е режим, който предприеме такова действие", заяви Байдън пред репортери на съвместна пресконференция с Юн.

Юн заяви, че неговият приоритет е да осигури мир чрез "превъзходство на сили, а не фалшив мир, основан на добрата воля на другата страна".

"В случай на севернокорейска ядрена атака", каза той, Вашингтон и Сеул са се договорили да "отговорят бързо, смазващо и решително, като използват цялата сила на съюза, включително американските ядрени оръжия".

Военен почетен караул и стотици гости се струпаха пред Белия дом, където Юн и съпругата пристигнаха за деня церемонии.

Юн и Байдън издадоха така наречената "Вашингтонска декларация", с която се укрепва ядреният чадър на САЩ над Южна Корея, която е все по-нервна от саблените атаки на север.

"Президентът Байдън потвърди железния си ангажимент за разширено възпиране на Република Корея", заяви Юн, цитиран от БГНЕС.

Това ще включва механизъм, чрез който двете страни ще обменят информация и ще се консултират в случай на севернокорейско нападение, въпреки че американските командири все още ще запазят пълен контрол върху ядрените оръжия. Също така ще се постигне по-голяма интеграция на конвенционалните военни сили на Южна Корея с ядрените сили на САЩ.

Високопоставен американски служител, говорещ при условие за анонимност пред АФП, описа новото споразумение като ехо от действията, които за последен път бяха наблюдавани, когато Вашингтон контролираше защитата на Европа срещу Съветския съюз.

"Съединените щати не са предприемали тези стъпки, наистина, от разгара на Студената война с най-близката ни шепа съюзници в Европа. И ние се стремим да гарантираме, че с предприемането на тези нови процедури, тези нови стъпки, нашият ангажимент към разширеното възпиране е неоспорим", каза служителят.

Американски служители, говорещи при условие за анонимност, подчертаха, че няма планове за разполагане на ядрени оръжия в Южна Корея - разлика от времето на Студената война, когато стратегическите оръжия на САЩ бяха разположени в Европа.

Освен това Сеул потвърди поетия в декларацията ангажимент да не търси собствен ядрен арсенал.

Американският служител заяви, че първоначалните стъпки ще включват "редовно разполагане на стратегически средства, включително посещение на американска ядрена балистична подводница в Южна Корея, което не се е случвало от началото на 80-те години на миналия век".

В допълнение към подводниците ще има "редовен каданс" на други големи платформи, "включително бомбардировачи или самолетоносачи", каза служителят и подчерта обаче, че няма да има "базиране на тези средства и със сигурност не на ядрени оръжия".

Американският служител заяви, че предварително са предприети стъпки за намаляване на потенциалното напрежение с Пекин във връзка с по-строгата военна позиция.

"Информираме китайците предварително и излагаме много ясно основанията си за това защо предприемаме тези стъпки", каза служителят и добави, че администрацията на Байдън е "разочарована, че Китай не е готов да използва влиянието си" върху Северна Корея.

Снимка: БГНЕС