Температурни рекорди в Испания: Земеделците са на огромна загуба, молят ЕС за помощ

Предупреждават за опасност от пожари

27.04.2023 | 15:38 Редактор: Вяра Димова
Температурни рекорди в Испания: Земеделците са на огромна загуба, молят ЕС за помощ

Тези дни Испания регистрира необичайно високи температури - на много места термометрите показват повече от 30 градуса. Особено горещо е в региона на Андалусия в южната част на страната. По данни на националната метеорологична служба Aemet в Севиля и Кордоба температурите ще достигнат 36 градуса.

Очаква се горещините да достигнат своя пик в четвъртък и петък, когато на места термометрите ще показват до 39 градуса. Според метеорологичната служба от понеделник насам в страната се наблюдават температури, типични за лятото. Очакванията са тези дни да бъдат най-горещите априлски дни от 1950 година насам. Не е изключено дори да бъде достигната границата от 40 градуса.

По-прохладно е на остров Майорка, където в столицата Палма бяха измерени 25 градуса. През следващите дни се очаква температурата там да се повиши до максимум 28 градуса.

Експертите предупреждават за повишен риск от горски пожари и отдават екстремните метеорологични условия на климатичните промени. Особено засегнато от тези аномалии е испанското селско стопанство. Поради това правителството на страната се обърна към Брюксел с молба за извънредна помощ: министърът на земеделието Луис Планас съобщи, че е подал молба за подпомагане на 890 000 селскостопански работници, пише DW.

Паралелно с това испанското правителство обяви намаляване на данъците за засегнатите земеделски производители - общо в размер на 1,8 млрд. евро. По официални данни в момента 27% от територията на Испания се намират в състояние на извънредна ситуация заради тежкото засушаване.

Снимка: Bloomberg.com