Лавров: САЩ и Европа експлоатират темата за Украйна и отклоняват вниманието

Според него Западът е обсебен от егоистичните си интереси да диктува исканията си на целия свят

26.04.2023 | 07:35 Редактор: Вяра Димова
Лавров: САЩ и Европа експлоатират темата за Украйна и отклоняват вниманието

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че САЩ и Европейският съюз експлоатират темата за Украйна и отклоняват вниманието на развиващите се страни от проблемите в Близкия изток.

"Американците и европейците експлоатират темата за Украйна, опитват се да изнудват и заплашват развиващите се страни, отклоняват вниманието им от проблемите на Близкия изток и други региони от Глобалния юг, като казват, че "ако победим Русия, всичко ще се оправи от само себе си", каза Лавров на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в Близкия изток.

Той заяви, че чрез това отвличане на вниманието наблюдаваните кризи, които развиващите се страни отдавна се стремят да разрешат, стават жертва на "лицемерието и колониалните инстинкти на Запада, който е обсебен от егоистичните си интереси да диктува исканията си на целия свят".

В тази връзка Лавров посочи Близкоизточната четворка - международна инициатива за намиране на решение на израелско-палестинския конфликт, съставена от Русия, САЩ, ООН и ЕС - като "станала жертва на подобни действия", предаде БГНЕС.

Освен това той призова ООН да обърне повече внимание на спазването на решенията на Съвета за сигурност, особено на тези, свързани с израелско-палестинските отношения.

"Бихме искали генералният секретар на ООН да бъде по-активен в изпълнението на задълженията си като модератор на Четворката, без да чака разрешение", заяви Лавров.

Той призова израелците и палестинците да спрат "всички едностранни действия, които застрашават възможността за реализиране на формулата за две държави".

Снимка: БГНЕС