Конфликтът в Судан може да обхване целия регион, убиха служител на Египет

Редица държави продължават евакуацията на свои граждани

25.04.2023 | 13:50 Редактор: Искра Ангелова

Воюващите страни в Судан са се споразумели за 72-часово прекратяване на огъня от полунощ. Това е поредното примирие, което се обявява след избухването на сраженията по-рано този месец, но нито едно от тях до момента не е спазвано. В обстановка на ескалация редица държави продължават евакуацията на свои граждани от Судан.

От ЕС съобщиха, че са изведени над 1000 европейски граждани. Над 500 са евакуираните французи. Египет съобщи за свой убит служител - помощник аташе в посолството на страната в Хартум.

След САЩ, още държави затварят дипломатическите си мисии.

"Горди сме с изключително добре изпълнения ангажимент на персонала на нашето посолство, които се справиха с кураж и професионализъм. Удовлетворени сме от способностите на нашите служители, които ги изведоха успешно на безопасно място. Благодарим на Джибути, Етиопия и Саудитска Арабия, които оказаха неоценима помощ за операцията ни по евакуация", каза съветникът по сигурността - Джейк Съливан.

Очертава се бежанска вълна - десетки хиляди се опитват в период на временно затишие да напуснат Судан. Конфликтът е между лидерите на редовната армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа.

"Жестоки боеве се водят там. И по пътя ни имаше обстрел. Затова тръгнахме през пустинята и през Касала, Източен Судан, стигнахме до пристанището", сподели евакуираният саудитец Фахед Алшейл.

"С Божията помощ вече сме в безопасност, след като дълго пътувахме от Хартум до порт Судан. После още 20 часа до Джеда", каза евакуираният ливанец Сухаиб Айча.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи предупреждение: "Насилието трябва да спре. Има риск то да обхване целия регион и да се разпростре извън него".

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 1 година
Каква ли ще е причината за този конфликт? Не ми се вярва че е за златото с което е пълен Судан.... Сигнализирай за неуместен коментар