Мъртъв похитител след щурм на магазин при заложническа криза в Берлин

Има и задържан от органите на реда

25.04.2023 | 12:51 Редактор: Тодор Петров
Мъртъв похитител след щурм на магазин при заложническа криза в Берлин

Германските специални сили щурмуваха магазин в берлинския квартал "Шонеберг" в ранните сутрешни часове на днешния ден, за да сложат край на заложническа криза, съобщиха органите на реда, цитирани от ДПА.

Похитителят се е самоубил, а заложникът му е невредим, съобщи в Twitter полицията.
Според фоторепортер на ДПА заложникът, който е бил държан от похитителя в продължение на часове, е бил заведен до линейка. Преди това жена е била спасена от "опасната зона". Тя е леко ранена, заяви полицията.

"Мога да потвърдя, че операцията завърши", каза тази сутрин полицейски говорител. Специалните сили влезли в магазина тази нощ малко след 02:30 ч. (03:30 ч. българско време).

Вчера към 17:30 ч. били подадени първите сигнали за обир в магазина, което наложило да бъде предприета мащабна полицейска операция в района на площад "Витенберг" в елитния квартал на германската столица, намиращ се западно от центъра, където има големи луксозни магазини от вериги като "Кадеве". Обичайно оживеният берлински район остана отцепен от полицията с часове.

След щурма на командосите от Силите за специални операции (СЕК) към магазина незабавно се отправиха също линейки и екипи на бърза помощ. Малко след като пристигнали на мястото, полицаи са успели да арестуват още един човек на "сравнително ранен етап" от заложническата криза, каза полицейският говорител. В момента се изяснява дали той е съучастник на похитителя. И двамата са били въоръжени, предаде БТА.

По време на операцията полицията се обърна към хората да не качват в социалните мрежи никакви снимки от местопрестъплението. 

"Настойчиво призоваваме минувачите, живущите в околността и представителите на средствата за масово осведомяване да не публикуват никакви снимки на нашите сили и действия в "Шонеберг" по време на операцията. Това може да ѝ попречи и да застраши участващите в нея."

Снимка: БГНЕС