47 жертви на култ в Кения. Лидерът им ги убедил да умрат от глад, за да срещнат Исус

Проповедникът вече е арестуван

24.04.2023 | 15:28 Редактор: Вяра Димова
47 жертви на култ в Кения. Лидерът им ги убедил да умрат от глад, за да срещнат Исус

Полицията извади 47 трупа от плитки гробове в Кения. Всички те са загинали след като скандален лидер на култ ги е убедил да умрат от глад, за да "срещнат Исус".

Цели семейства, които са постили, бяха ексхумирани от немаркирани гробове близо до крайбрежния град Малинди през последните няколко дни. Властите казват, че "дори не са надраскали повърхността" на броя на гробовете, които ще бъдат открити, тъй като съдебномедицински екипи продължават да изваждат телата, включително тези на деца, от земята. Те са идентифицирали 58 гробни места.

Лидерът на култа, проповедникът Пол Макензи Нтенге, беше арестуван този месец, след като няколко членове на неговата Международна църква Good News починаха от глад. Той е обявил гладна стачка, докато е в ареста.

Полицията открила 15 измършавели енориаши в имота му след сигнал, че десетки хора умират от глад в района. Те не можели да ходят и да говорят. Откарани са в болница, а четирима от тях по-късно са починали.

Твърди се, че Нтенге е кръстил селата Назарет, Витлеем и Юдея, преди да кръсти последователите си в езеро и да ги инструктира да постят.

Проповедникът се предаде на властите миналия месец, след като две деца умряха от глад, но беше освободен под гаранция. Той отрече да е замесен, твърдейки, че недоволни бивши колеги разпространяват лъжи по негов адрес, пише dnes.bg.

Шестима други членове на църквата бяха арестувани, след като на полицията беше казано, че има тела, разхвърляни в гората Шакахола от 800 акра близо до къщата на проповедника в югоизточна Кения. 

Снимка: БГНЕС